Annonser
Om Resebloggen

En gästblogg för alla som tycker om att resa! Vi välkomnar gästskribenter som vill dela med sig av sina resor. Långa resor, korta resor, tankar, bilder, tips – allt är välkommet!

Resebloggen skriver om:
Skrivet av ulla@torsbybladet.se 2013-05-10 11:05

Varför betala mer när man kan spara på sin semester bokning!
Att resa och upptäcka världen är vad de flesta drömmer om att få göra. Ofta är dock tid samt pengar ett problem. Vill man iväg på semester men plånboken är tunn finns det några smarta knep som kanske kan hjälpa dig på väg att boka din resa lite billigare. Inget går upp mot att se ett slutpris sänkas. Oavsett om det är en mindre summa eller något större, i längden kan det bli mycket som blir över till att använda till annat skoj.

Att handla på nätet med rabattkoder är något som har blivit allt mer populärt. Det går att få ner priset på nästintill allting, det inkluderar resor och utflykter. Hotell, hyrbilar, flyg, sevärdheter, temaresor och mycket mer. Oavsett vad man har planerat, en fotbollsresa till England, en romantisk weekend i Paris eller en familjesemester i solparadiset Kreta, det går snabbt att se om de erbjuder något som ger dig fördel.

Speciella sidor finns som har samlat alla aktuella kampanjer, erbjudanden och rabatter för olika försäljare för att du lätt kan hitta det du letar efter. Ta Rabattkodrea.se som exempel. Söker du på produkt, resa eller butik hos dem visas en specifik rabattsida. Här anges det som är aktuellt. Har du då t.ex. hittat din drömresa till Australien hos Ving.se  eller en avkopplande semester till Thailand hos Fritidsresor så kan du söka på det hos en rabattsida. Har du tur finns det något aktuellt som passar just den resan du har planerat. Lycka till!

Anna ten Brinke

Länkar
Rabattkodrea.se
Ving.se
Fritidsresor

Skrivet av ulla@torsbybladet.se 2012-12-17 07:12

Las Palmas calling again
Efter ett sommaruppehåll så sätter vi igång igen.
Nu har den skandinaviska turistsäsongen startat på allvar, flera dagar i veckan kommer flyg med soltörstande skandinaver hit till Gran Canaria. Här har vi fortfarande sköna sommartemperaturer, havet lockar med 24 gradigt vatten. Stranden är full med surfande, badande och solande människor. Den fina strandpromenaden i Las Palmas är helt fantastisk, fullt med flanerare, folk som sitter på utomhusserveringarna.

Las Palmas har ju mycket att erbjuda
På torsdagar är det tapasrunda i Vegueta (gamla delen). En tapas med dricka = 2€. Ett mycket populärt utflyktsmål, en fantastisk stämning, gå från krog till krog.
På lördagar är det musikrunda med levande musik på Las Canteras. Det börjar vid 17.30-tiden på Bar La Guarida för att sedan fortsätta lite längre bort på strandpromenaden och när det är slut där, fortsätter man promenaden bort mot konserthuset, Auditoriet, och strax innan, där baren NY Taxi ligger, sista anhalten på musikrundan.

Det är en härlig blandning av olika musikstilar som passar de flesta åldrar. Stämningen är på topp!

Väl mött!
Hälsningar Annika

Skrivet av ulla@torsbybladet.se 2012-08-16 11:08

Karomojong-kvinnor i norra Uganda. Ett område med många överlappande konflikter.

 

Jag som skriver heter Eva Åberg, jag jobbar på biståndsorganisationen Diakonia.
Jag reser mycket både i mitt jobb och även privat. På min senaste resa när låg jag sjuk
på mitthotellrum i Nairobi, Kenya funderade
jag lite på det här med att resa och på
vilka olika sätt vi reser.

En bekant till mig hade varit lite filosofisk ett tag och undrade vad meningen med livet var. Efter en del grubblande hade han kommit på vad det var. Man tänker ju lite enkelspårig så jag trodde han skulle säga något i stil med ”familjen”, ”att se sina barn och barnbarn växa upp” eller ” att få vara frisk”. Men icke. Han hade kommit på att meningen med livet var att resa.

Ärligt talat hade jag lite svårt att förstå detta till en början, men jag kan delvis hålla med. Först när du är borta från det gamla vanliga, hemtama, det lite tråkiga där du vet att saltkaret står bredvid pepparkaret och att Mamma Scans köttbullar smakar lika varje gång. Först då kan du uppskatta eller veta vad det är du har. Och först då kan du förstå att vår värld rymmer så otroligt många verkligheter. Lilla Sverige är en liten plutt i denna verklighet. Viktigt för oss och absolut inte betydelselöst, men liten. Eller som de säger i filmen ”Mitt liv som hund” , – Se på Lajka som blev skickad ut i rymden: – det handlar om perspektiv!

Men resa kan man göra på så många olika sätt. Man kan åka på en charterresa och ha det nästan som hemma men med sol. Det är väl klart att vi i vårt erbarmligt solfattiga land behöver sol! Det är ju till och med vetenskapligt bevisat. Min granne doktorn hävdar med envishet att under vinterhalvåret borde vi äta D-vitamin eftersom vi då lider av D-vitaminbrist och solen omvandlas till D-vitamin i vår hud.

Man kan också ta en weekend- trip till en storstad och kolla Mona-Lisa tillsammans med tusentals andra människor och sitta på en ljum uteservering längs Seine och tycka synd om de där hemma som dras med snöskottningen. Det ger onekligen både lite sol och nya perspektiv.

Ett sätt att resa som blomstat under de senaste åren är temaresorna. Fler och fler är mer intresserade av att faktiskt lära sig något om stället de vill åka till, men är kanske inte tillräckligt modiga för att åka till på egen hand. Att se Mekong-deltat i grupp med en guide som talar de inhemska språken eller att vandra längs Pyrenéerna med någon som känner till rena källor och var de bästa bykrogarna finns blir en möjlighet till ett annat resande.

Båda unga och äldre ägnar sig nuförtiden åt back-packande, dvs att resa runt i världen lite oplanerat med en ryggsäck, kanske flygkuponger och en kompis. Med internet, e-post, Facebook, mobiltelefoner och kreditkort blir det som förr var det ultimata äventyret en ganska bekväm resa som till och med en orolig mamma hemma i Sverige kan tycka är ok. För oss som även reste innan dessa omvälvande innovationer säger jag bara: Poste restante, collect call och resecheckar. Jag förstår att detta är svåra ord men de går att googla. Med lite nyfikenhet kan man hamna på de mest fantastiska platser när man back-packar. Om man vågar vara lite wild and crazy kan man verkligen få minnen för livet. Är man en lite osäker själ kan man med fördel slå följe med någon mer erfaren. För om man nu gör sin livs resa i flera månader vill man inte gärna hamna på samma beach som alla andra svenska Thailandsresenärer.

Sen har vi ju de som reser i jobbet. Då talar jag inte om de två timmar om dan många lägger på att ta sig till och från arbetsplatsen. Utan mer om längre resor till andra kontinenter. Resandet får då inte så mycket guldkant längre utan handlar mest om att stå ut, göra det bästa av situationen för att förkorta evighetslånga resor i totalt inhumana flygplan helt utan benutrymme. Men det man får komma ihåg är förmånen man har att få träffa på alla dessa fantastiska kulturer som man kanske förstår lite av men ofta med inslag man blir helt förbryllad över. Det man kan vara säker på är att även de för mig mest underliga företeelser har en logisk förklaring för den som kommer från landet eller regionen ifråga. Det kan dock ta ett bra tag innan man förstår. Men för mig är det verkligen det som gör att resa en viktig del av livet. Oavsett om det är till Benidorm, till Mali eller till Skåne: jag lär mig något nytt, jag äter ny mat, jag försöker förstå!

Eva Åberg
Controller Diakonia
www.diakonia.se
Foto: Eva Åberg

 

Skrivet av ulla@torsbybladet.se 2012-07-1 11:07

Nu har vi passerat midsommar i Sverige och San Juan i Spanien. I Sverige en viktig tradition på sommaren och San Juan som vi firar med pompa och ståt, hela Las Canteras-stranden i Las Palmas fylls med folk, en del tänder eldar som lyser upp hela stranden.

Traditionen är att man ska bada vid midnatt, slänga frukt eller blommor i havet och önska sig något.
Musiken dånar från grupperna som uppträder på strandpromenaden, en riktig folkfest! Allt avslutas med stort och pampigt fyrverkeri.

Hälsningar från  Las Palmas
Annika

 

Skrivet av ulla@torsbybladet.se 2012-06-18 10:06

Hej, jag som bloggar från Gran Canaria heter Annika Oldenmark, en Stockholmstjej som kom hit för 18 år sedan, till Las Palmas, provinshuvudstaden, som jag blev förälskad i redan första gången jag besökte staden i början på 70-talet…..

Tänkte att jag vill tipsa lite om vad man kan göra här om man inte bara vill ha sol och bad. Gran Canaria – lite allmänt Ett semesterparadis, dit pensionärerna liksom flyttfåglarna kommer under vinterhalvåret. Ön består av höga berg och djupa dalar, fantastiska playor, provinshuvudstaden Las Palmas med sin gamla stadsdel, kultur, massor med shopping och mycket, mycket mer….. Ett fantastiskt klimat….. sommar året runt….under sommarhalvåret är det ca 30 grader, skön bris vid havet och ljumma fina kvällar. Vintermånaderna bjuder på ca 20 grader, men dock lite svalare kvällar och nätter. Vädret kan liksom den svenska sommaren vara lite nyckfullt.

Denna lilla ö, kallas också ”en kontinent i miniatyr” …..vi har 4 olika klimatzoner, vilket man märker väldigt tydligt just under vintern, då vi kan se de olika årstiderna uppe i bergen. Den södra sidan, där också de stora turistområdena ligger är det nordafrikanskt klimat. I mitten på ön finner vi det kontinentala. Mellan mitten och den norra kusten så har vi medelhavsklimat, ”evig vår”……och slutligen det subtropiska på den norra delen, där också Las Palmas ligger.

Nu i sommar uppträder stora en del artister här, Bruce Springsteen var här i maj, Julio Iglesias kommer i augusti, Sting uppträder på grannön Teneriffa……däremellan flera kända spanska sångare. Januari- februari bjuder på karneval, både i Las Palmas och Playa de Inglés. Detta berättar jag mer om när det börjar närma sig, men vill man vara med om karnevalstämning likvärdig med Rio de Janeiro, ska man passa på att ta sig hit, man kan ju passa på att få lite sommarvärme samtidigt mitt i vintermörkret.
Vi hörs! Hälsningar från ett varmt och somrigt Las Palmas
Annika