Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Odla kryddor kryddor på fönsterbrädan

Djur & natur, Fritid: 2014-03-13 08:03

Att ha en egen örtagård direkt på fönsterbrädan funkar utmärkt och är både vackert gott och ekologiskt. Odla gärna i ett söderfönster.
Några kryddor du kan ha inne
Basilika, timjan, rosmarin, citronmeliss, salvia, citrongräs, persilja, gräslök, mynta, oregano.

Flytta in dina örter från trädgårdslandet
Glöm inte att du kan också flytta in dina kryddväxter efter sommaren och låta dem fortsätta växa i fönsterkarmen. Tänk på att härma växternas naturliga miljö när du tar in dem. Håll jorden fuktig men inte blöt. Rosmarin, salvia och timjan vill ha mager, väldränerad jord. Var försiktig med gödningen. Ett tecken på att du kanske behöver börja göda igen är när de äldre bladen börjar gulna.

Budgettips
Köper du snabbuppdrivna plantor från mataffären så ha lite tålamod och viljestyrka så kan även det bli bra. De är hårt drivna för att ge skörd snabbt. Använd gärna sandblandad, lucker jord. Vattna inte för mycket men plantan får samtidigt inte torka ut. Luckra upp rotklumpen försiktigt gärna genom att låta den stå i vatten ngn timma och sedan nysta upp rötterna. Skörda inte innan du ser att plantan tagit sig.

På basilikan kan du klippa av små kvistar från plantan (precis över ett bladpar) och sätta i vatten. De får rötter på ett par veckor och då kan man plantera dem i krukor. Du kan också försöka plantera sticklingarna direkt i jorden med en plastpåse över krukan.

ulla@torsbybladet.se