Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Några användbara vardagstips

Fritid, Mat & dryck: 2014-08-20 10:08

Här kommer några användbara husmorstips som underlättar vardagen

Ren spis
Att rengöra en gammal spis eller spisar som är av emalj kan vara svårt. Häll ut bakpulver runt plattorna, häll kokande vatten över bakåulvret. Vänta en stund tills det svalnat och torka sedan rent. På en gammal spis med plattor blir ofta metallringen runt plattan ful men även den kommer blir som ny igen.

Rödvin på duken
Har du spillt rött vin på din favoritduk? Koka upp mjölk och lägg delen av duken med fläcken på i mjölken, låt det stå ett tag och kolla efter en stund.

Vidbrända kastruller
Koka upp vatten med en maskindiskmedelstablett, då lossnar det vidbrända lätt.

Deodorantfläckar på kläder
Blanda diskmedel med citronsyrepulver och stryk ett lager över fläcken. Vänta en halvtimme och skölj. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Överblivet vin
Om det mot förmodan skulle bli vinslattar över från festen –  frys ner vinet till iskuber och plocka fram när det är dags att göra gryta och sås.

Stenhård avokado
Om du har bråttom att få avokadon mjuk kan du lägga den bredvid ett gäng äpplen eller lök. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Avokado ska för övrigt inte ligga i kyl då blir den missfärgad, likaså tomater som hellre ska ligga framme på köksbänken.

Blomflugor i krukväxterna
Stick ner några vitlöksklyftor i blomjorden så håller sig blomflugorna borta.

ulla@torsbybladet.se