Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Förbered din trädgård inför hösten

Fritid: 2014-09-2 12:09

Nu är det hög tid för att förbereda din trädgård inför vintern: kratta höstlöv, plocka in krukor, vinterförvara växer, ta in dahliaknölar. Men städa inte för mycket, låt fröställningar stå, de är vackra kanderade med rimfrost, dessutom skyddar de mot kyla innan snön kommer – som ett isolerande lager i rabatten. Sätt upp fröautomater till småfåglarna, så sjuder din trädgård av liv även under vintern.

Plantera lökar
Plantera tulpaner, vårstjärnor, påskliljor, narcisser och pärlhyasint så har du en härlig vårrabatt nästa år. Nästan alla lökväxter vill ha väldränerad och näringsrik jord. Snyggast blir det om du planterar lökarna i grupper.

Vinterförvara dina dahliaknölar
När fosten tagit dina dahlior är det hög tid att gräva upp knölarna De är väldigt frostkänsliga så plocka upp den en dag med plusgrader så att de inte blir köldskadade. Skaka av jorden och låt knölarna torka ett par dagar. Lägg knölarna i lite spån eller torv. Förvara knölarna mörkt, torrt och frostfritt under vintern. Det går också bra att dela knölarna med sekatör nu på hösten.

Höstlöv
Kratta i hop dina höstlöv och lägg dem som frostskydd under känsliga buskar och runt ömtåliga perenner. Löven blir också ett bra tillskott i komposten. Vill du att löven skall förmultna snabbare kan du köra över dem med gräsklipparen så att de finfördelas.

Så perennerna nu
Det går utmärkt att så perenner nu på hösten. Vissa frön gror bättre när de fått en köldknäpp. Det naturliga för frön i naturen är att mogna under höst/vinter för att sedan gro i vårsolen.

Odla vitlök
Dela vitlöken i klyftor. Sätt sedan klyftorna i soligt läge med 15 cm mellanrum på 5-6 cm djup med ca. 20 cm. radavstånd. Vitlöken vill ha väldränerad, näringsrik och luckerjord. Slutet av juli, början av augusti är dags att skörda.

Ska jag klippa ner vissna blomställningar nu på hösten?
Klipp ner alla svartfläckiga och rostprickiga och svampangripna blad och släng i soptunnan. De friska blomställningarna och nervissna växterna kan du låta stå, de skyddar rötterna mot frost samt att om de klipps är det risk att vatten tränger rakt ner i rötterna då vissa växers själk är som ett rör som då leder vatten. Dels är det risk att de ruttnar och att isen och kykan dödar rötterna. Så – städa inte för mycket!

Sätt upp fågelholkar nu på hösten
Sätt upp holkarna redan nu så smälter de in i trädgården när vårens fåglar kommer. De fungerar också som värmeskydd till frusna småfåglar under kalla vinternätter. Skyddet kan betyda överlevnad en riktigt kall vinternatt då det är risk att de små mesarna fryser ihjäl. Glöm inte att sätta upp fröautomater så sjuder din trädgård av liv hela långa vintern.

Flytt och plantering av träd
Träd, buskar, häckplantor och fruktträd kan planteras eller flyttas ända tills marken fryser. Plantera på solig och vindskyddad plats där det har utrymme att växa till sig. Med höstplantering kommer trädet då snabbt i gång att växa i vår! Du tjänar nästan två månader jämfört med plantering i maj nästa år.

Foto: Birgitta Brorson

ulla@torsbybladet.se