Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Bok av Jens Bäckbom

Samhälle & Näringsliv: 2017-03-9 07:03

En intressant bok som väcker många tankar och funderingar,  författaren Jens Bäckbom är från Torsby.

”Tänka, rätt & fel”  handlar om hur man undviker de vanligaste tankevurporna och ger hjärnan rätt förutsättningar för att fatta rätt beslut. Hur kan man undvika att bli lurad av statistik? Vad innebär kontrasteffekten (är 100 kronor verkligen alltid just 100 kronor?), och vad har man egentligen på att vinna på att bli en vardagsrebell?

Jens Bäckbom tar även upp andra vanliga tankemisstag och frågor som ”När bör man satsa på att köpa en lott?” och ”Hur kommer det sig att så många vill dricka samma kaffe som George Clooney?”, men även hur man kan lära sig att se saker ur fler perspektiv, tänka konstruktivt och fokusera på rätt saker.

En annat ämne som belyses i boken är slumpen, och hur det kommer sig att de val vi tror vi gör av ren slump, ofta är ett resultat av ett flertal olika faktorer. Vi tenderar att falla in i invanda mönster även om vår intention är en annan. Så – kan man ens säga att något sker rent slumpartat, eller är det som sker rent av en konsekvens av medvetna handlingar?

Hjälp din hjärna att leda dig rätt!

Stockholm, 7 mars 2017: I dessa tider präglade av envis faktaresistens, brist på källkritik och snäva åsiktskorridorer är det kanske viktigare än någonsin att tänka kritiskt och hålla ordning på åsikter och fakta. Går det att träna hjärnan för att undvika vanliga tankefällor? Enligt Jens Bäckbom, civilingenjör i teknisk fysik och civilekonom, är det fullt möjligt. I sin bok ”Tänka, rätt & fel” presenterar han det självständiga tänkandets grundstenar, som logik, samband och resonemang under osäkerhet, och ger handfasta tips om hur man vässar sin tankeverksamhet.

– Det är lätt att gå i tankefällor på grund av att vi lärt oss ett visst sätt att tänka. Hjärnan är till exempel väldigt kategorisk och bra på att se mönster, men det kan också leda till att vi fyller i information som inte finns för att få mönstret att gå ihop. Detta kan i sin tur göra att vi drar förhastade och felaktiga slutsatser, säger Jens Bäckbom.

Bokens fokus ligger på vanliga tankevurpor som belyses av frågor som: Hur kommer det sig att det inte nödvändigtvis är femtio procents chans att vinna, trots att man endast har två alternativ? Ett annat centralt område är hur man kan lära sig att tänka konstruktivt, fokusera på rätt saker och träna upp sin koncentrationsförmåga:

– Förutom att lära sig känna igen och undvika direkt felaktiga resonemang, så är det minst lika viktigt att lära sig olika former av strukturerad problemlösning, säger Jens Bäckbom.

”Tänka, rätt & fel” innehåller även checklistor som hjälper till vid resonemang, beslutsfattning och risktagning:

– Min förhoppning är att boken ska hjälpa läsaren att vända och vrida på problem och se saker ur fler än ett perspektiv. Kan den få läsaren att undvika åtminstone några av de klassiska tokigheterna och vässa sin tankeförmåga är jag nöjd, säger Jens.

ulla@torsbybladet.se