Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Bakom disken

Samhälle & Näringsliv: 2017-03-2 07:03

Vem och vad finns bakom disken i affärerna i Torsby?

La Rose
har sina rötter i Torsby Färg-, Tapet- & Kemikalieaffär, som Knut Andersson köpte av Olof Norbäcks dödsbo den 3 maj 1948. Hans fru Ingrid ”Kickan” berättar att hon hjälpte till med inventeringen av varulagret i samband med övertagandet. Hon har ett speciellt minne från en stor låda färggranna påskfjädrar som skulle räknas. Dessa flög omkring och fastnade överallt. Knut, som inte hade någon branchkunskap, fick lära sig allt från grunden om färg, tapeter, kemikalier, linoleummattor, kosmetik och annat som fanns i butiken. På den tiden såldes kemikalier i lösvikt och man öste ur säckar och hällde ur fat och dunkar sånt som färgpigment, gips, krita, kaustiksoda, syror, ammoniak, lacknafta, thinner m.m.  Lagret fanns ute på gården och hade så svag belysning att man ibland fick sticka ner handen i säcken för att kontrollera om innehållet hade rätt nyans.

Sortimentet utökades och det blev trångt i lokalerna som bestod av butik, kontor, lager och wc på totalt 120 kvm samt lagret på gården på 87 kvm. Årshyra uppgick 1962 till 6 360 kr.

För att få större yta hyrdes en lokal på Kyrkogatan 6 där Hedbergs Herrekipering och Sandéns Cykel fanns. Den 7 december 1959 kunde man slå upp portarna till parfymeri La Rose. ”En modern och intimt elegant butik” som det står i invigningsannonsen.

Fastigheten på Järnvägsgatan ägdes av järnhandlare Olsson som hade järnaffär i andra delen av butiksplanet. 1967 köpte Knut hela fastigheten och fick hela butiksytan när järnhandeln upphörde, vilket möjliggjorde att varorna kunde exponeras på ett bättre sätt. ”Kickan” berättar att de anlitade en konsult som skulle inreda butiken och placera alla produkter på ett bra sätt. Tyvärr fungerade inte detta så bra. Personalen fick flytta om allt och lägga upp ett eget system. Det fanns nu många tusen produkter i den välsorterade butiken. I samband med de utökade lokalerna flyttades La Rose till Järnvägsgatan, men namnet och den gamla neonskylten behöll man. Verksamheten fortskred och sortimentet utökades alltefter kundernas behov och önskemål.  Torsby Färg gick med i kedjan Färgsam och hade Beckers och Jotun som färgleverantörer.

1983 övertog sonen Bengt butiken eftersom Knut omkommit i en bussolycka. ”Kickan” deltog i verksamheten som ett värdefullt stöd.

Antalet anställda var nu fem som arbetade med färg, tapeter, mattor m.m. Tre anställda arbetade med parfym och kosmetika

1985 byggdes butiken ut med 500 kvadratmeter. Alla varor som fanns utplacerade i olika lagerlokaler kunde äntligen flyttas in under samma tak. La Rose blev en ”butik-i-butiken” med egen profil och med Bengts sambo Elisabeth som ansvarig. För bättre service till kunderna anställdes en matläggare. Redan året därpå växte verksamheten när Bengt köpte in Lundells Färghandel. 1996 köptes Färgtemabutiken av Kjell-Åke Dahlström och man bytte kedja till Färgtema med Nordsjö som färgleverantör.

2001 delades verksamheten upp i två bolag och Torsby Färg såldes till Järnbolaget. La Rose såldes till Bengt dotter Ellinor

Hon var bara 24 år när hon fick ta ansvar för företaget. Hon fick hjälp och goda råd från farmor Kickan och pappa Bengt.

Ellinor har hela tiden vidareutvecklat sortimentet. Kosmetik och inredning har alltid funnits, men i samband med att hon fick tillgång till fastighetens hela butiksyta 2012, när Euronics flyttade, har även damkläder blivit en del av sortimentet. Samtidigt gjordes en totalrenovering av hela butiken. Kunder som vill ha hjälp och rådgivning kan få det av kunnig och erfaren personal

Juni 2015 öppnades webbshopen Pinkhouse.se så att kunder från hela landet kan beställa varor över nätet. Även om Ellinor har tillgång till en stor butiksyta tycker hon det skulle vara bra att ha ännu större lokaler.  Hon har nya planer för familjeföretaget med tre generationer ägare.

Text: Berit Juhl

Foto fr. vänster: Kristina, Viktoria, Linn, Maria, Ellinor

ulla@torsbybladet.se