Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Slipp flugorna i ditt hus

Djur & natur, Fritid, Okategoriserade, Samhälle & Näringsliv: 2014-08-20 11:08

Sommarens värme har gjort att både vanliga flugor och de irriterande bananflugorna frodats i våra hem. Med några enkla medel går det att slippa flugorna i huset.

Flugor
Fyll genomskinliga plastpåsar med vatten och häng upp dem på de ställen flugorna brukar ta sig in. Exempelvis vid fönster och dörrar. Flugorna har facettögon och av någon anledning lurar de vattenfyllda påsarna flugorna så att de inte vill ta sig förbi påsarna. Sättet vilket ljuset bryts på gör att påsarna påminner om spindelnät vilket gör att flugorna inte flyger i närheten. Kan även funka att hänga upp gamla cd-skivor som kan uppnå samma effekt.

Bananflugor
Bananflugorna älskar fruktfat, sopor och urdruckna vinflaskor. De är ofarliga, men är inte är så trevligt att de lägger tusentals ägg på dina frukter. Får man inte stopp på dem i tid så har man till slut oändliga mängder av dem.

Ställ fram en skål med 1 del vinäger, lite honung och ett par droppar diskmedel i. Flugorna lockas till blandningen och drunknar då diskmedlet tar bort ytspänningen så när flugorna landar sjunker de direkt. Istället för vinäger så fungerar det även med gammalt vin, honungen kan också bytas ut mot sirap.

Har man småflugor i blomkrukorna så kan det hjälpa att att sticka ner en vitlöksklyfta i krukan. Ett annat tips är att sticka ner 3 st tändstickor i krukan eller strö lite lössnus i jorden, då de inte gillar svavel eller nikotin.

 

Foto: Birgitta Brorson

 

 

 

 

 

 

ulla@torsbybladet.se