Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Vårtips för trädgården

Djur & natur, Nöje & kultur: 2014-02-20 06:02

Våren är snart här och det är dags att börja tänka på trädgården igen. Dagarna blir längre och varmare och tillbringar mer tid i vår trädgård. Men det krävs lite jobb inledningsvis för att du ska få en fin och lättskött sommarträdgård. Här följer några tips.

1 Börja med att grovrensa
Klipp ner vissna perenner. Kratta gräsmattan och städa upp. Se bara till att gräsmattan har hunnit torka upp.

2. Vårgödsling och kompost
Mycket bra  jordförbättringsmaterialet är egen kompostjord. Rör om kompostmaterialet för att få ny fart på förmultningen.

Behovet av näring är som störst på våren och försommaren hos växterna. Därför är det bra med tidig gödsling. När jorden blivit så varm att det börjar växa kan man gödsla. Mylla ner kompostjord och benmjöl i jordytan kring plantor, buskar och träd så att den gamla jorden och gödsel blandas.

3. Var noga men ogräsrensningen
Ju tidigare du rensar ogräset på våren desto mindre kommer du att behöva rensa under resten av säsongen. Luckra jorden i växtland och rabatter, så att inte ogräsfröna gror och får fäste. Gräv i landet och ta bort alla större ogräsplantor som du ser, låt dem inte växa till sig för mycket.

4. Så dina grönsaker i omgångar
Använd gärna fiberduk som håller jorden varm och fuktig vilket gör att fröna gror fortare. Fiberduken skyddar också dina plantor mot skadeinsekter.

Snabbväxande grönsaker kan ge flera skördar. Så sallad, rädisor och rucola i omgångar så kan du skörda hela säsongen. I början på juni kan du börja så sallad, rucola och rädisor var fjortonde dag i grönsakslandet, så att du alltid har fräscha plantor att skörda.

5. Tänk på att det fortfarande kan bli frost
Skydda dina småplantor med ex. markduk. Tomatplantor är väldigt frostkänsliga och bör inte planteras ut förrän i slutet av maj. Men håll koll på väderprognosen och ta in eller täck över plantorna vid frostrisk.
När det inte längre är frostrisk ute kan du plantera ut dina ettåriga plantor och balkong och krukväxter.

Foto: Birgitta Brorson

ulla@torsbybladet.se