Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Torsbybor i ”förskingringen”

Nöje & kultur: 2014-01-22 10:01

Anna-Sofia Pehrson, 31 år.
Bor i Helsingborg, jobbar i Köpenhamn.

Familj: Sambo Max, mamma Lisbeth Willman, pappa Christer Pehrson, syster Julia, 23 år och bror Oscar, 27 år.

Utbildning: Studenten från humanistiska programmet på Stjerneskolan (2001), lärarprogrammet på Karlstads universitet (2002-2008) Journalistik på Poppius Journalistskola (2008).

Jobb: Min plan var att bli nöjesjournalist, det var något jag “alltid” hade velat. Men till slut valde jag att läsa till lärare på Karlstads universitet. Samtidigt som jag studerade, arbetade jag som butiksbiträde på ICA Toria. Det jobbet hade jag fått redan sommaren efter mitt andra år på gymnasiet och det var ett perfekt sätt att tjäna lite extra pengar och att ha en fot i arbetslivet. När jag ser tillbaka på den tiden så är jag otroligt glad och tacksam över alla år som jag hade på Toria. Det var där jag lärde mig att ta ansvar och det var där jag växte upp. Jag slutade 2008 när jag, trots allt, beslöt mig för att bli journalist, oavsett vad arbetsmarknaden och förnuftet sa. Jag flyttade då till Göteborg. Direkt efter studierna hamnade jag på en nöjessajt som hette “Gylleneskor”. 2009 åkte jag för första gången som ackrediterad journalist på Melodifestivalturnén. Där öppnades en helt ny värld för mig. Jag fick leva ut alla mina nördiga referenser för läsare som brydde sig exakt lika mycket som jag om tonartshöjningar! Samtidigt som jag skrev för Gylleneskor (som sedan bytte namn till Poplight), arbetade jag deltid på ICA Länsmanstorget i Göteborg och frilansade för bland annat tidningen Faktum där jag skrev krönikor och recenserade skivor. Efter ett par år kände jag att det var dags att ta nästa kliv.

Min pojkvän Max slutförde sina studier i Lund och vi flyttade till Möllan i Malmö. Efter en vända på Peace & Lovefestivalen, där jag arbetade med deras officiella magasin, och ett kort vikariat som nöjesreporter på Nyheter24 i Stockholm så fick jag sommaren 2012 ett semestervikariat som webbredaktör på Skånska Dagbladet i Malmö.

Skånskan/Norra Skåne: Jag som aldrig arbetat med nyhetsjournalistik förut, fick en rejäl utmaning. Men efter en sommar där jag fick lära mig allt om skånsk geografi och olika dialekter (för en värmländsk jänta är det inte alldeles lätt att intervjua någon från Sjöbo, Eslöv eller Höör) så var jag den enda av semestervikarierna att få förlängt. Jag blev placerad i Hässleholm där jag som ensam webbredaktör styrde systertidningen Norra Skånes sajt. Tidningens nöjesredaktör hade snappat upp att jag jobbat med Melodifestivalen förut och arbetade fram ett koncept för hur Skånskan & Norra Skåne skulle bevaka Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2013. Det var ganska surrealistiskt när nöjesredaktionen marknadsförde satsningen och jag var deras “ansikte utåt”. Jag var på annonser i tidningen och på webben, min blogg blev en av tidningens mest lästa och under Eurovision i Malmö arbetade jag nästan 14 dagar i rad. Jag intervjuades av holländsk, dansk, tysk och azerisk tv och hade egna webbtv-program. Det är det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv! Men allt har ett slut. Arbetsmarknaden för journalister är tuff och i augusti 2013 lämnade jag Skånskan. Jag kände mig färdig med journalistiken och vi hade även lämnat Malmö för Helsingborg.

Better Collective: I september 2013 fick jag jobb som svensk marknadschef på Better Collective i Köpenhamn. Här arbetar jag och ett svenskt team med att bygga upp det sociala nätverket bettingexpert.se. Jag är bland annat ansvarig för att innehållet håller hög kvalité och att deadlines följs. Det är en spännande och mångkulturell arbetsplats. Jag jobbar med människor från Ryssland, Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike, England, Polen och en hel hög med danskar. Jag pratar svensk-danska och engelska hela dagarna.

Fritid: Under den allsvenska säsongen följer jag Helsingborgs IF. Har årskort på Olympia och åker på de bortamatcher jag kan.

TV: Minns inte hur livet var innan Netflix. Följer cirka 20 serier. Men bäst är “På Spåret”!

Böcker: Hungerspels-trilogin.

Resa: Firade nyår i Milano, planerar London och “något varmt” framöver. Musik: Lana del Rey, schlager och Madonna.

Köket: Det min sambo lagar.

Torsby: Brukar försöka hälsa på en-två gånger om året. Gärna midsommar. Men tänker ofta på Torsby.

Framtid: Vill flytta tillbaka till Malmö för att minska pendlingstiden till Köpenhamn.

Text: Morgan Oldenmark 

 

 

 

 

 

ulla@torsbybladet.se