Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Sveriges finaste DESIGNPRIS till Sysslebäcksföretag?

Nöje & kultur, Samhälle & Näringsliv: 2016-11-15 01:11

Det nystartade bolaget Melker of Sysslebäck har som vision att designa, tillverka och leverera de mest prisvärda kvalitetskajakerna på marknaden i samspel med miljö, etik och ekonomi. Bolaget finns, som namnet antyder, i just Sysslebäck, och är där en del av projektet The Wood Region*. I dagarna blev också kajakmodellen Melker Ulvön nominerad till Sveriges finaste designpris Design S i kategorin industridesign.

Vi träffar Pelle Stafshede, ägare av Melker of Sysslebäck AB och huvudägare av varumärket Melker Kayaks:

Stort grattis till nomineringen i Design S! 
– Tack! Det är såklart otroligt roligt, särskilt då Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom.

Varför tror du att just Melker Ulvön blivit nominerad?
– Den främsta anledningen är att vi på ett bra sätt lyckats kombinera hållbarhet med grymma egenskaper och design. Med Melker Ulvön har vi tagit ytterligare ett par steg mot att tillverka kajaker helt utan miljöpåverkan, där vi bland annat använder bambukomposit som är en helt förnyelsebar resurs. Dessutom tillför bambun egenskaper som låg vikt i kombination med styvhet och gör att kajaken blir magiskt vacker att både paddla och att titta på.
Melker Ulvön, nominerad i Design S, kategori Industridesign**.

 

Varför Sysslebäck?
I och med sin medverkan i projektet The Wood Region kan Melker Kayaks fortsätta sin resa och vision om kajaktillverkning helt utan miljöpåverkan. Att jobba hållbart och ta fullständigt ansvar för hela livscykeln är den viktigaste hörnstenen i verksamheten. Och i Sysslebäck finns både teknik och material för kajakproduktion som går i linje med företagets vision.

– Norra Klarälvdalen är en mycket vacker plats, och det är såklart en fin bonus, men etableringen här handlar främst om att vi får grym uppbackning av en driven kommunledning och att det finns både lång erfarenhet och djup kompetens inom träindustri och träförädling, menar Pelle.

– I ett första steg tittar vi på att använda spill från de lokala sågverken i en blandning med återvunnen plast. Att använda avfall, i detta fall spån som i bästa fall annars skulle eldas upp – för att tillverka något nytt – är en helt fantastisk möjlighet. Lite längre fram hoppas vi också kunna komplettera med bioplast för att kunna tillverka kajaker helt baserade på fossilfria och förnyelsebara resurser.

3D-teknik ger nya möjligheter till produktutveckling och kundanpassning
Med hjälp av 3D-skrivare ska Melker of Sysslebäck ta fram en helt ny och anpassad kajakmodell som är enklare att förändra och anpassa. Tekniken gör det möjligt att snabbare kunna ta fram prototyper och att göra tester innan man tar upp konsumentproduktion – en process som tidigare varit både kostsam och tagit tid.

Den största vinsten är dock att man sedan kommer kunna skräddarsy varje kajak exakt utefter varje kunds önskemål:

– Tänk dig att som kund kunna få komma hit till natursköna Sysslebäck, att få möjlighet att helt personalisera din kajak och sen direkt testa den i Klarälven. Och skulle inte första försöket blir perfekt så återvinner vi kajaken, skriver ut en ny och kunden åker hem med en helt perfekt anpassad kajak – lokalt producerad av lokala och hållbara råvaror.

Än så länge har ingen fullskalig kajak skrivits ut. Man kan idag tillverka i skala 1:8 och man jobbar just nu med att göra tester kring tillverkningsprocess och material. Den första fullskaliga kajaken ska skrivas ut före jul, men då med en maskin på annan plats.

– I Sysslebäck räknar vi med att kunna skriva ut den första riktiga kajaken i början av nästa år, säger Pelle Stafshede, beroende på när den stora roboten kommer hit. Och det längtar jag verkligen efter!

Pelle Stafshede, VD och ägare Melker of Sysslebäck och huvudägare av varumärket Melker Kayaks, här på Uummannaqfjorden, nordvästra Grönland. Kajaken på bilden är en annan.


ulla@torsbybladet.se