Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Höstgryta

Mat & dryck: 2014-09-22 09:09

Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé.

Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött. Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök. Ett fylligt rött vin passar till grytan. Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också kött- smaken godare.

Grytan reds och smakas sedan av enligt förslag bredvid med grädde, eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta. Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor.

Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost. Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.

Ingredienser:
600 gram grytkött i bitar
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm peppar
1 gul lök
2 morötter
Smaksätt grytan med: 0,5 purjolök
10 st trattkantareller eller annan
svamp som champinjoner
2 dl grädde
2 tsk vetemjöl
2 msk stark dijonsenap
1 tsk kinesisk soja
1 msk gelé ex. av röda vinbär
2-3 krm salt
1-2 krm svartpeppar

Tillbehör till höstgrytan:
6 fasta potatisar
3 morötter
1 liten kålrot
2 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
200-300 gram haricots verts
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
0,5 krm salt
en nypa vitpeppar

 

ulla@torsbybladet.se