Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Basilika Ocimum basilicum

Djur & natur: 2015-01-19 06:01

Basilika Ocimum basilicum
Basilikabusken växer vilt i sitt hemland Indien, liksom i medelhavsländerna, Afrika, Asien och Kalifornien. Bladen änvänds främst färsk men torkad förekommer. Ur sväxten pressas en väldoftande gul olja som används vid parfym­tillverkning och för att smaksätta likör och hostmedicin. Basilika i kruka innomhus håller flugorna på avstånd.

Ordet basilika kommer från den grekiska mytologins basilisk, till hälften ödla till hälften drake och med innebörd kunglig (basileus) då örten var förbehållen de förnämsta i samhället. Örten ansågs bota dödliga stick från odjuret. I folktron förekommer fortfarande att örten kan lindra ormbett. I Indien är det en helig växt och används av brahminer i morgonritualer.

Basilikan är en mycket populär ört bland hemodlare. Ursprungligen kommer växten från Indien. Det fins många olika varianter att vlja mellan. Det finns basilika med smak av anis, citron och kanel. Den finns även i olik färger.

Här beskrivs den vanligaste sortens basilika, den storbladiga. Vill du pröva andra varianter så finns det gott om frökataloger med rika sortiment. Det är bara att välja och vraka. Att odla basilika är ett billigt nöje som ger mycket tillbaka för den matlagningsintresserade.

Basilika är en värmekrävande och fuktkrävande växt. Så frön inomhus tidigt på våren. Bästa sättet att få fin basilika är att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass.  Basilikan tycker inte om vind, kyla eller gassande sol. Jorden ska vara näringsrik, fuktig och väldränerad.

Du måste vara mycket noga med vattningen. Växten får aldrig torka ut.
Förläng växtsäsongen för basilikan genom att ta sticklingar i slutet av sommaren och sätt dom i ett glas vatten. När de sedan fått rötter planterar du sticklingarna i krukor med jord.

Skörda basilikan ovanifrån genom att knipsa av ett eller flera bladpar på stjälkarna.
Basilikan är alltid bäst som färsk. Men den går även att torka och frysa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ulla@torsbybladet.se