Annonser

Bli fadder

MC Reklam

WHF

Vårdkompetens i Värmland

Om Näringslivsbloggen

Torsby Utveckling AB, TUAB, är Torsby kommuns och det lokala näringslivets gemensamma näringslivsbolag. Vi erbjuder rådgivning, service och information till nya och befintliga små företag.
Näringslivsbolaget Tuab arbetar med företagsfrågor, rådgivning och näringslivsservice på uppdrag av Torsby kommun. Till oss kan du vända dig vid etableringsärenden, när du vill starta eget eller utveckla din befintliga verksamhet.

Vad är en entreprenör, egentligen?

Skrivet av ulla@torsbybladet.se
2012-04-19 05:04

När jag tänker efter, var det ju inte alls länge sedan som ”företagare” i princip var synonymt med en lätt korpulent, girig herre i en fet Mercedes med cigarr i mungipan. Företagaren fick ofta vara en symbol för makt i samhället och framstod ofta i filmer och övriga media som både närig och hänsynslös, som Wall Enberg i Jönssonligan eller Karl-Bertil Jonssons glöggfryntlige far. Vi som gick i skolan för några decennier sedan blev drillade till att bli så anställningsbara som möjligt. Att vi skulle ha planer på att driva ett eget företag fanns liksom inte på kartan, i alla fall inte för oss som gick studieförberedande program på gymnasiet.

Idag har entreprenörsbegreppet vidgats betydligt och är något som är oerhört positivt laddat i dagens offentliga rum. Att vara entreprenör anses som något att sträva efter. Driftigheten, risktagandet och kreativiteten prisas och lyfts fram som bra egenskaper i samhället.

Men vad är en entreprenör egentligen? Enligt Wikipedia så kan entreprenörskap definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”. Entreprenörer är sådana som får någonting att ändra riktning och kan hitta nya infallsvinklar. En entreprenör skapar nya affärsmöjligheter, helt enkelt. De egenskaper som en entreprenör anses besitta kan bland annat vara nyfikenhet, kreativitet, envishet och visionärt tänkande med mera. Det råder nästan en mytbildning kring entreprenörer och deras egenskaper idag. Vi matas med historier om allt från Ingvar Kamprad och Steve Jobs till Blondinbella, trots att de allra flesta företag i Sverige bedrivs av alldeles vanliga människor, som du och jag, utan varken cigarr i mungipan eller särskilt intuitivt affärssinne.

Förövrigt har själva ordet entreprenör sin härstamning från Frankrike under medeltiden och var där en beteckning på anföraren över ett mängd legosoldater. I medeltidens Frankrike hade de olika härskarna inga egna arméer av soldater, utan det var istället vanligt att krig lades ut på entreprenad, dvs man köpte in en entreprenör med ett gäng legosoldater som krigade åt en. Undrar om det fanns RUT-avdrag på den tjänsten?

Anna Öhgren Bodén
VD, Torsby Utveckling AB